Device as a Service

Wat is DaaS? Wat zijn de voordelen van DaaS?

Wat is Device as a Service? (Hardware as a Service)

Device as a Service (afgekort DaaS) of Hardware as a Service (afgekort HaaS) is een dienst waarbij u gebruikmaakt van een hardware device voor een vaste prijs per maand. Dit kan bijvoorbeeld een laptop, tablet, smartphone of pc zijn.

Naast het gebruik zijn er bij de prijs ook verschillende services inbegrepen. Denk aan de plaatsing en installatie, maar ook aan onderhoud, reparaties, vervanging en de afvoer.

Device as a Service is dan ook vergelijkbaar met het leasen van hardware. U betaalt alleen voor het gebruik van het device, niet voor het bezit. Aan het einde van de contractlooptijd van het device neemt de leverancier deze weer terug.

Dit is voor veel bedrijven een aantrekkelijke optie. Het biedt meer flexibiliteit, zodat op- en afschalen makkelijker is. Daarnaast liggen de kosten lager in vergelijking tot het aanschaffen van nieuwe hardware. Bovendien geeft het IT-afdelingen meer tijd en ruimte. Zij zijn minder bezig met het dagelijkse beheer van de hardware en kunnen hierdoor meer tijd besteden aan relevante IT-taken.

Veel organisaties onderschatten de hoeveelheid tijd die gepaard gaat met aanschaf, implementatie, beheer en afvoer van devices. Deze verborgen kostenpost wordt daarom vaak niet of onvoldoende meegenomen in de business case waar zij hun beslissingen op baseren.

Voordelen van Device as a Service

De laatste jaren kiezen dan ook steeds meer bedrijven en organisaties voor Device as a Service als middel om werkplekken van eindgebruikers te voorzien van de juiste hardware. Logisch, want Device as a Service biedt verschillende aantrekkelijke voordelen:

1. U bespaart kosten

Allereerst omdat u alleen betaalt voor de devices die u gebruikt. Maar ook omdat bijkomende kosten voor plaatsing, onderhoud, etc. allemaal bij de vaste maandprijs zijn inbegrepen. Zo bespaart u kosten op het gebied van inkoop, implementatie, beheer en administratie.

2. U houdt kapitaal vrij

Het overstappen op Device as a Service betekent dat u uw investeringsuitgaven (CAPEX) verschuift naar een model op basis van operationele kosten (OPEX). Hoge investeringen vooraf zijn niet meer nodig, waardoor u kapitaal vrijhoudt voor andere investeringen.

3. U beschikt over de nieuwste hardware

Het komt vaak voor dat de aanwezige hardware op een bepaald moment niet meer voldoet aan de eisen. Vervangen is duur en met het afvoeren van de oude hardware vloeit er ook weer waarde weg. Met DaaS voorziet u uw eindgebruikers van de meest geschikte hardware voor hun specifieke taken. Ook kunt u eenvoudig upgraden, wanneer u maar wilt.

4. Uw organisatie is flexibel

Groeit het aantal werknemers of vertrekken er plotseling een aantal collega’s? Dan kunt u met Device as a Service eenvoudig op- en afschalen. Zo beschikt u altijd over de juiste hardware voor elke werkplek en betaalt u alleen voor de apparatuur die nodig is.

5. Uw kosten worden transparant en voorspelbaar

Omdat u per device betaalt heeft u meer inzicht in uw IT-kosten. Geen aparte inkoopkosten, plaatsingsprocedures en onderhoudscontracten meer, maar alles in één vaste maandprijs per device. Dat maakt uitgaven voor de toekomst voorspelbaar, een enorme winst voor het bepalen van uw langetermijnstrategie.

6. Uw IT-afdeling kan weer écht bezig met IT

Bij veel bedrijven is de IT-afdeling behoorlijk druk met het inrichten van werkplekken en beheren van hardware. Kostbare tijd, die uw IT-personeel liever besteedt aan belangrijkere werkzaamheden, waarbij hun expertise beter benut wordt. Prettig voor uw organisatie, maar ook voor uw IT-personeel.

DaaS, HaaS, PCaaS of lease?

Er worden verschillende termen gebruikt rondom het concept van Device as a Service. Zo komt u naast DaaS ook de term HaaS tegen. Dit staat voor Hardware as a Service en betekent hetzelfde. Een andere veelgebruikte term voor dezelfde dienst is PCaaS, oftewel PC as a Service. Sommige bedrijven kiezen voor de term DaaS, andere gebruiken liever HaaS of PCaaS.


Daarnaast wordt Device as a Service vaak vergeleken met hardware leasen. Begrijpelijk, want ook bij DaaS betaalt u niet voor het bezit van hardware maar voor het gebruik ervan. Het gaat dan wel om operational lease en niet om financial lease.

Onderstaande tabel laat de verschillen tussen Device as a Service en financial lease duidelijk zien:

Device as a Service (operational lease)

U huurt de hardware en deze staat niet op uw balans

Onderhoud en beheer zijn geregeld binnen het DaaS-contract

De maandelijkse kosten zijn aftrekbaar van de winst

Voordeliger dan financial lease i.v.m. calculatorische kosten

Financial lease

U bent na de looptijd eigenaar, de hardware staat op uw balans

U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en beheer

U komt in aanmerking voor investeringsaftrek

Hogere kosten en onzekerheid over restwaarde

Device as a Service en refurbished hardware

Het concept van DaaS is ook perfect voor het inzetten van refurbished hardware. Refurbished hardware is gebruikte hardware die na een grondige inspectie en upgrade weer opnieuw wordt ingezet. Dit kan in verschillende situaties interessant zijn:

  • Als u tijdelijk hardware nodig heeft: voor tijdelijke extra capaciteit is het niet altijd nodig de nieuwste hardware aan te schaffen. Refurbished hardware is dan een prima optie.

  • Als u niet de nieuwste hardware nodig heeft: voor veel eenvoudige taken, zoals bijvoorbeeld administratie, is geen geavanceerde hardware nodig. Refurbished hardware is dan een voordelig alternatief.

  • Als overbrugging naar een nieuw model: wacht u op de release van een nieuw model maar voldoet de oude hardware niet meer helemaal? Dan is refurbished hardware ideaal als overbrugging.

  • Als onderdeel van uw MVO-strategie: het opnieuw inzetten van gebruikte hardware (circulaire IT) is een waardevolle manier om bij te dragen aan uw ambities op het gebied van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen).


Meer weten over Device as a Service?


Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie.

030-69 30 466


  • Als u kosten wilt besparen: het spreekt voor zich dat refurbished hardware altijd voordeliger is dan nieuwe hardware. Een uitgelezen kans om op de huidige kosten te besparen dus.

Veelgestelde vragen over Device as a Service (FAQ)

Vraag
Is Device as a Service (DaaS) hetzelfde als Hardware as a Service (HaaS) en PC as a Service (PCaaS)?
Antwoord

Ja, Hardware as a Service (Haas) en PC as a Service (PaaS) zijn andere namen voor Device as a Service. Al deze ‘as a Service’-modellen bieden je een device voor een vaste prijs per maand inclusief alle services en gedeeltelijk device lifecycle management.

Vraag
Is Device as a Service is hetzelfde als Desktop as a Service?
Antwoord

Nee, Device as a Service moet niet worden verward met Desktop as a Service, ook al liggen ze wel in elkaars verlengde. Desktop as a Service is een datacenter/cloud-gebaseerde, sterk beveiligde gevirtualiseerde desktop, toegankelijk via een breed scala aan hardware-devices, zoals: thin clients, desktops, laptops, tablets en smartphones.

Device as a Service gaat over de hardware zelf. De Device as a Service-oplossingen verschillen onderling, maar meestal omvatten ze implementatie, beheer, services en de uiteindelijke recycling van het apparaat aan het einde van de levensduur. Bedrijven kiezen een looptijd, meestal rond de drie jaar, en betalen een vast maandelijks bedrag voor elk apparaat inclusief alle services.

Vraag
Wat is het verschil tussen hardware lease en Device as a Service?
Antwoord

Het belangrijkste verschil is dat u bij DaaS de hardware huurt, bij financial lease bent u na de looptijd eigenaar. Daarnaast is onderhoud en beheer bij DaaS onderdeel van het contract. In het geval van lease moet u dit zelf regelen. De kosten zijn bij DaaS dan ook goed voorspelbaar, terwijl dit bij lease veel onzekerder is.

Vraag
Wat is Device Lifecycle Management?
Antwoord

Device Lifecycle Management is het proces van het optimaliseren van de inzet van eindgebruikers-devices en het beheersen van de kosten, gedurende de gehele levenscyclus. Deze lifecycle loopt vanaf de eerste aanschaf, implementatie en exploitatie en onderhoud, tot een veilige afvoer en dataverwijdering. Ook allerhande administratieve zaken horen hierbij.

Vraag
Wat zijn de nadelen van Device as a Service?
Antwoord

Een nadeel van Device as a Service kan zijn dat u in principe geen eigenaar van de hardware bent. Aan het einde van de looptijd gaat de hardware weer terug naar de leasemaatschappij.

Een ander nadeel kan de looptijd van het contract zijn. U sluit een contract voor een periode van twee tot vijf jaar. Wel heeft u binnen een vastgestelde marge de mogelijkheid om op- en af te schalen en een percentage van de apparatuur te upgraden.

Vraag
Voor wie is Device as a Service interessant?
Antwoord

De belangrijkste redenen waarom bedrijven kiezen voor DaaS zijn: kostenbesparing, het strategischer inzetten van de IT-afdeling en een betere afstemming tussen de behoeftes van eindgebruikers en hun devices.

Als u deze uitdagingen herkent, dan is DaaS een interessante optie voor u. Voor bedrijven vanaf 500 devices wordt het ontzorgende aspect van DaaS360 van NEG ook een aantrekkelijke optie.

Vraag
Welke devices kunnen er onder een Device as a Service contract worden ingezet?
Antwoord

In principe kunnen alle pc’s, laptops, tablets, smartphones, workstations en thin-clients worden ingezet. In de regel worden met name HP, Apple en Microsoft Surface devices opgenomen in een DaaS contract. Ook accessoires zoals monitoren, docking-stations, muizen en toetsenborden worden hierin opgenomen.

Wel is het zinvol om als organisatie de keuze in de soorten devices te beperken tot een aantal bedrijfsstandaard modellen gericht op de rol van de gebruiker (persona's). Dit maakt het beheer stukken eenvoudiger, geeft lagere kosten door grotere volume afname en brengt rust in de organisatie.

Vraag
Wat is het verschil tussen IMAC-D en Device as a Service?
Antwoord

IMAC-D is een wat ouder begrip voor een aantal processen: Install, Move, Add, Change en Delete (of Disposal).

Waar bij Device as a Service de waarde creatie voor de organisatie én de gebruiker centraal staan (XLA), staat bij IMAC-D juist het IT-proces zelf centraal. Met de losse processen van IMAC-D liggen de regie en aanpak grotendeels bij u als klant.

De vraag die u uzelf moet stellen om een goede keuze te maken is: wat wil ik bereiken? Wil ik alleen losse processen die een beperkte toegevoegde waarde hebben of wil ik echt waarde voor mijn organisatie toevoegen en tevreden eindgebruikers.
Bij Device as a Service wordt ook de IT-afdeling ontlast, terwijl ze wel in control blijven. daarnaast wordt het hele device lifecycle management proces ondersteund door specifieke software die zelfs een groot deel van de administratieve processen verzorgt.

DaaS Video uitleg
DaaS360 uitleg video

DaaS360 van NEG-ITSolutions

De meest complete ontzorging van al uw eindgebruikers-devices.


Met DaaS360 krijgt u voor een vaste prijs, per device per maand alles wat u nodig heeft om uw medewerkers te laten excelleren en uw IT-afdeling te ontlasten.

Gerelateerde artikelen:

Device as a Service boek
Vraag DaaS boek aan

Alles over Device as a Service

Benieuwd wat Device as a Service voor jouw organisatie kan betekenen? Wil je de devices én de IT-kosten weer onder controle krijgen en vooral.... tevreden eindgebruikers?


Vraag dan het gratis DaaS boek aan.


Een selectie van onze klanten