Circulair ondernemen en IT: uitdaging of uitkomst?

Terug naar het overzicht

Circulair ondernemen en IT: uitdaging of uitkomst?

Als ondernemer houdt u continu uw bedrijf tegen het licht. Wat gaat goed, maar vooral: wat kan beter? Is het tijd voor nieuwe stappen of gaat u bestaande processen optimaliseren? Relevante vragen, waarbij circulair ondernemen in eigenlijk alle gevallen een interessante optie is.

Wat is circulair ondernemen?

De circulaire economie is een systeem waarin verbruik en verspilling van grondstoffen worden geminimaliseerd. Dat gebeurt door producten te hergebruiken en te recyclen. Zo wordt de maximale waarde uit producten gehaald. Tegelijkertijd worden negatieve effecten zoals het produceren van afval en het vernietigen van waarde drastisch ingeperkt.

Bekende voorbeelden uit de circulaire economie:

  • Too Good To Go: restaurants en winkels bieden aan het einde van de dag voedsel aan dat anders weggegooid zou worden. Gebruikers kunnen dit met een flinke korting kopen.

  • Peerby: in plaats van een betonboor te kopen, die u vervolgens bijna nooit meer gebruikt, leent u deze via Peerby van iemand in de buurt.

Voorbeelden uit de consumentenmarkt zijn er inmiddels genoeg. Maar ook in de zakelijke markt biedt de circulaire economie uitkomst.

Circulaire IT: kostenbesparend en waardeverhogend

Elk bedrijf kan circulair ondernemen door eens kritisch naar het eigen IT-beheer te kijken. Met name op het gebied van eindgebruikersapparaten wordt er namelijk veel waarde verspild. We hebben het dan over pc’s, laptops, tablets, etc.

Die verspilling van waarde gebeurt op verschillende manieren:

1. De restwaarde van oude devices wordt niet benut

Wanneer een apparaat vervangen wordt betekent dit natuurlijk niet dat deze direct waardeloos is geworden. Toch lijkt dat wel vaak de gedachte te zijn. Oude notebooks worden bijvoorbeeld in een kast verzameld en niemand kijkt er meer naar om.

Zonde, want vaak kunnen deze dankzij refurbishment nog prima gebruikt worden. Binnen andere onderdelen van het eigen bedrijf of daarbuiten. In dat laatste geval zorgt NEG-ITsolutions voor een veilige afvoer en dataverwijdering van uw data. De restwaarde kunt u weer in uw eigen bedrijf investeren of doneren aan een goed doel via Stichting ITdonations.

2. Aanschaf van onnodig dure nieuwe apparatuur

Een kantoor vol met gloednieuwe apparatuur, dat heeft natuurlijk uitstraling. Maar is het voor de dagelijkse werkzaamheden van uw medewerkers ook echt nodig? Veel taken kunnen prima uitgevoerd worden met refurbished hardware.

Deze apparatuur is zorgvuldig voorbereid op een tweede leven. Door een compleet schone software-installatie bijvoorbeeld, maar ook door onderdelen te vervangen of te upgraden. U richt uw werkplekken zo tot wel 70% voordeliger in. Zonder in te leveren op kwaliteit want u kunt gewoon rekenen op een prima garantie.

En daarmee wordt circulair ondernemen gewoon een uitkomst in plaats van een uitdaging.

Zelf aan de slag met circulaire IT?
Bekijk ons aanbod in refurbished hardware en de complete service daaromheen.
Een selectie van onze klanten
Endemol

Razendsnel inspelen op pieken en dalen in werkplekbehoefte Endemol

"Op voorraad houden, uitpakken, labelen, klaarmaken en op afroep snel plaatsen, dat doet NEG-ITSolutions allemaal. Wij krijgen geen doos te zien, hebben er geen omkijken naar."

Edwin de Bie
Infrastuctuur Manager
Endemol Nederland Mediagroep

Fortes Lyceum

Bij NEG wordt er meegedacht of het de investering waard is en of er betere/duurzamere opties beschikbaar zijn. Nieuw of refurbished. Niet alleen de prijs maar ook de service, bereikbaarheid en gunfactor tellen mee. Op al deze vlakken scoort NEG altijd erg goed.

Daarom zullen wij NEG zeker aanbevelen, we kunnen met alle vragen terecht.

Michael Ruitenbeek
ICT coördinator
Fortes Lyceum

Parnassia Groep

De thin clients werden kant en klaar afgeleverd, met de juiste instellingen, handzaam herpakt en voorzien van een code. Ook als Parnassia door omstandigheden laat bestelde, werd waar nodig opgeschaald om het proces te versnellen en deadlines te halen.

"Ik zit al 20 jaar in het vak, maar een dergelijke mate van flexibiliteit ben ik nog niet eerder tegengekomen."

Lex de Groot
Technisch Projectleider
Parnassia Groep