Circulaire IT? Zo doe je dat!

Met slimme diensten en oplossingen van NEG op weg naar duurzame en circulaire IT.

Circulaire IT? Doe mee en bespaar CO2 en e-waste

Werk jij voor een organisatie die zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen en minder e-waste wil genereren?

Dan zal een duurzame lifecycle strategie voor devices een belangrijke bijdrage leveren aan jullie MVO doelen. En dit kan zelfs zonder in te leveren op IT-vereisten zoals prestaties, continuïteit en veiligheid.

Het aanschaffen van nieuwe laptops, tablets en smartphones heeft een grotere CO2 voetafdruk dan je denkt. Van de totale hoeveelheid wereldwijd gebruikte grondstoffen, is het onthutsend te zien hoeveel impact de aanschaf van IT-devices (laptops, pc's, tablets, smartphones) op onze planeet heeft.

Van een middelgroot of groot bedrijf met honderden of duizenden devices voor jullie werknemers is de milieu impact enorm.

NEG vindt dat in 2025 iedere organisatie minimaal 25% van zijn IT-base als refurbished devices moet inzetten!

NEG levert daarom tal circulaire IT-oplossingen, -diensten en devices om de levensduur van IT-devices te verlengen en de milieu-impact zo klein mogelijk te houden.

Meer weten over circulaire IT? Neem contact op →

Circulaire en duurzame inzet van IT-apparatuur

Een duurzame lifecycle strategie en circulaire inzet van devices houdt onder andere in:

Refurbished hardware inzetten

Met het inzetten van refurbished apparatuur verlengen wij de levensduur van laptops, PC's, tablets en smartphones aanzienlijk. In de meeste gevallen heeft de inzet van refurbished hardware géén invloed op de performance, veiligheid en continuïteit van de devices.

Door deze vorm van circulaire IT helpen wij organisaties om duurzaam met onze grondstoffen om te gaan en het milieu effect te beperken.

Optimaal inzetten van devices

Vervang niet automatisch je devices na 4 jaar! Vervang ze pas wanneer het technisch nodig is. Met speciale tools wordt de utilization graad van een device gemeten. Zo wordt inzichtelijk hoe lang een device nog mee kan.

Door een device pas te vervangen op basis van zijn technische leeftijd in plaats van zijn economische leeftijd, kan deze tot wel 2x langer mee gaan. Dat scheelt niet alleen fiks in de kosten, maar ook in de berg IT-waste die wij met z'n allen produceren.

(Proactief) onderhoud

Onderhoud
Door devices direct te repareren bij een storing blijven ze in topconditie en gaan ze langer mee. Bovendien gaat de gebruikerstevredenheid zichtbaar omhoog als gebruikers niet met een defecte of haperende laptop hoeven te werken. En de IT-afdeling wordt minder belast met vragen en meldingen.

Proactief onderhoud
Met speciale tools worden tal van kritische onderdelen van een device in de gaten gehouden. De uitval van een device kan zo zelfs voorkomen worden. Door de devices proactief te monitoren en onderdelen te vervangen voordat zij überhaupt defect raken kunnen gebruikers ongehinderd doorwerken. Laptops en pc's blijven zo ook langer inzetbaar.

Herinzet binnen de eigen organisatie

Jaarlijks wisselt zo'n 20-30% van de gebruikers van baan of functie. Joiners, leavers en wisselingen zorgen voor veel dynamiek in de inzet van devices.

In de praktijk vallen door deze wisselingen veel devices uit en blijven ze lange tijd ongebruikt in de kast of bij de gebruiker thuis liggen. Dat is zonde van het device en vaak ook nog een bron voor datalekken.

NEG kan de complete IT-logistiek, herconfiguratie, registratie en uitlevering van al jouw devices compleet verzorgen.

Gebruikte devices van leavers komen bij ons terug en na een proces van data verwijderen, opschonen en herconfigureren, kunnen zij snel en zorgeloos weer bij een andere gebruiker of joiner in jouw organisatie ingezet worden.

Zo houd je de controle over je devices terwijl de inzet en veiligheid optimaal zijn.

Herinzet buiten de eigen organisatie

Heb je overtollige IT-apparatuur of is de oude apparatuur echt niet meer inzetbaar voor jouw organisatie? Laat jouw oude zakelijke hardware dan opkopen door NEG.

Wij bieden een aantrekkelijke restwaarde voor jouw oude hardware. Wij halen de oude apparatuur bij jou op, registreren alle assets en verwijderen zorgvuldig alle data van de datadragers. Ook verwijderen wij eventuele labels, stickers en andere kenmerken van de devices.

Na een grondige inspectie wordt alle nog bruikbare apparatuur opnieuw ingezet en krijgt het een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Dat is ook circulaire IT!

Veilige en milieuverantwoorde afvoer van niet langer inzetbare IT-apparatuur

Heeft de IT-apparatuur echt geen gebruikswaarde meer? Laat het dan veilig en verantwoord afvoeren door een specialist.

Oude IT-apparatuur zoals laptops, pc's e.d. moeten altijd veilig en verantwoord afgevoerd worden door een specialist. Wist je dat het verboden is om je (oude) IT-apparatuur aan een niet gecertificeerde vervoerder mee te geven?

Veilig
NEG zorgt ervoor dat alle data van datadragers veilig verwijderd wordt, zodat de kans op datalekken minimaal is. De officiële dataverwijderingscertificaten die wij afgeven kun je bij audits gebruiken om aan te tonen dat je de apparatuur veilig hebt laten afvoeren.

Verantwoord
Hardware die niet meer ingezet kan worden wordt door onze verwerker teruggebracht tot zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. Omdat NEG alle binnenkomende apparatuur weegt en registreert leveren wij op verzoek een CO2 rapportage. Hierin staat vermeld hoeveel CO2 er bespaard is en hoeveel procent van de materialen weer hergebruikt wordt.

Doneer de restwaarde van je oude hardware

Zowel circulair als MVO verantwoord: doneer de restwaarde van je oude IT-apparatuur.

Je kunt de restwaarde van je oude IT-apparatuur ook veilig doneren aan een goed doel via Stichting ITdonations. Zij halen de apparatuur bij jou op, zorgen voor een veilige dataverwijdering en aantrekkelijke restwaarde en de uitbetaling aan het goede doel naar keuze. Zo wordt MVO wel heel eenvoudig!

Investeer in circulaire IT!

Doe mee en zet de beweging in gang. Investeer in duurzame oplossingen die de levensduur van devices verlengen en de impact op ons milieu minimaliseren.

Onze specialisten vertellen je graag hoe je de eerste stappen kunt zetten.

veilig hardware verkopen
Meer over circulaire IT?
Een selectie van onze klanten
Endemol

Razendsnel inspelen op pieken en dalen in werkplekbehoefte Endemol

"Op voorraad houden, uitpakken, labelen, klaarmaken en op afroep snel plaatsen, dat doet NEG-ITSolutions allemaal. Wij krijgen geen doos te zien, hebben er geen omkijken naar."

Edwin de Bie
Infrastuctuur Manager
Endemol Nederland Mediagroep

Fortes Lyceum

Bij NEG wordt er meegedacht of het de investering waard is en of er betere/duurzamere opties beschikbaar zijn. Nieuw of refurbished. Niet alleen de prijs maar ook de service, bereikbaarheid en gunfactor tellen mee. Op al deze vlakken scoort NEG altijd erg goed.

Daarom zullen wij NEG zeker aanbevelen, we kunnen met alle vragen terecht.

Michael Ruitenbeek
ICT coördinator
Fortes Lyceum

Parnassia Groep

De thin clients werden kant en klaar afgeleverd, met de juiste instellingen, handzaam herpakt en voorzien van een code. Ook als Parnassia door omstandigheden laat bestelde, werd waar nodig opgeschaald om het proces te versnellen en deadlines te halen.

"Ik zit al 20 jaar in het vak, maar een dergelijke mate van flexibiliteit ben ik nog niet eerder tegengekomen."

Lex de Groot
Technisch Projectleider
Parnassia Groep