Zakelijke e-waste beperken in 5 stappen

Terug naar het overzicht

Uw zakelijke e-waste beperken in 5 stappen

Een bedrijf zonder hardware, dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen. Servers, laptops, pc’s en smartphones: elektronische apparatuur is overal aanwezig. Over de voordelen daarvan hoeven we het natuurlijk niet te hebben. Maar het stelt veel bedrijven ook voor een lastige vraag: hoe ga ik als bedrijf met mijn zakelijke e-waste om?

Wat is e-waste?

E-waste is elektronisch afval, zoals defecte apparaten of hardware die niet meer gebruikt wordt. De materialen en stoffen die hierin aanwezig zijn, kunnen grote schade aan het milieu toebrengen. Denk aan chroom, lood, kwik en kunststoffen zoals plastic.

Dat je oude laptops of printers niet zomaar bij het vuilnis zet, dat weet iedereen ondertussen wel. Oude hardware verantwoord laten afvoeren is daarom het logische alternatief. Maar daarvóór kunt u nog veel meer doen om uw zakelijke e-waste te beperken. Wij zetten 5 tips voor u op een rij.

1. Begin met refurbished hardware

Een milieubewuste strategie begint niet aan het einde van de IT-levenscyclus. Juist door aan het begin al verantwoorde keuzes te maken is uw impact het grootst. Kijk daarom voor u nieuwe hardware aanschaft eens naar refurbished hardware.

Voor veel bedrijfsonderdelen is dit namelijk een uitstekend alternatief. Hierbij worden oude devices zorgvuldig schoongemaakt en onderdelen vervangen of geüpgraded. Hiermee verlengt u de levensduur van apparaten en bespaart u zelf flink op de aanschafprijs.

2. Upgrade uw huidige apparatuur

Vaak wordt er nieuwe hardware aangeschaft omdat de specs van de oude niet meer voldoen aan de huidige eisen. Nieuwe apparatuur kopen is dan een voor de hand liggende optie. Maar het is niet altijd de meest logische en verantwoorde keuze.

>In veel gevallen kan bestaande hardware met een upgrade namelijk weer prima meedraaien op het gewenste niveau. Dat scheelt een flinke investering en verlengt de levensduur van een device.

3. Investeer in duurzame hardware

Is het toch echt nodig om nieuwe hardware te kopen? Houd dan rekening met de levensduur van het apparaat. Prijs is voor elke ondernemer natuurlijk een factor die meeweegt. Maar goedkope hardware heeft meestal niet de langste levensduur.

Dat betekent vaak dat deze apparaten al relatief snel weer aan vervanging toe zijn. Dat zijn weer nieuwe kosten voor u, maar ook meer zakelijke e-waste. Investeer daarom in duurzame hardware die langer meegaat.

4. Hardware doneren voor een goed doel

Gebruikt u de hardware zelf niet meer, maar heeft deze nog wel waarde? Dan kunt u de restwaarde van deze hardware doneren aan een goed doel. Wij zorgen ervoor dat de hardware bij u opgehaald wordt, verwijderen 100% veilig alle data en verwerken de apparatuur.

Vervolgens krijgt u een overzicht van de waarde van de apparatuur. Deze doneren wij dan namens u aan een goed doel naar keuze. Zo is er geen e-waste en steunt u ook nog eens een goed initiatief. Dat is dubbele winst!

5. Laat uw oude hardware verantwoord afvoeren

Is er uiteindelijk dan toch nog hardware die u niet meer kunt gebruiken? Dan is het belangrijk dat u deze verantwoord en veilig laat afvoeren. Wij zorgen er dan voor dat deze zo veel mogelijk wordt hergebruikt en en voor een 100% veilige dataverwijdering.

Wanneer dat niet meer mogelijk is worden onderdelen gebruikt voor reparaties. Wat er daarna nog overblijft, wordt zorgvuldig gedemonteerd. Alle materialen worden secuur gescheiden, zodat deze geschikt zijn voor recycling. Zo keert uw oude apparatuur terug in secundaire grondstoffen.

Wilt u meer weten over hoe u e-waste kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij helpen u graag met het beperken van uw e-waste!

Een selectie van onze klanten
Endemol

Razendsnel inspelen op pieken en dalen in werkplekbehoefte Endemol

"Op voorraad houden, uitpakken, labelen, klaarmaken en op afroep snel plaatsen, dat doet NEG-ITSolutions allemaal. Wij krijgen geen doos te zien, hebben er geen omkijken naar."

Edwin de Bie
Infrastuctuur Manager
Endemol Nederland Mediagroep

Fortes Lyceum

Bij NEG wordt er meegedacht of het de investering waard is en of er betere/duurzamere opties beschikbaar zijn. Nieuw of refurbished. Niet alleen de prijs maar ook de service, bereikbaarheid en gunfactor tellen mee. Op al deze vlakken scoort NEG altijd erg goed.

Daarom zullen wij NEG zeker aanbevelen, we kunnen met alle vragen terecht.

Michael Ruitenbeek
ICT coördinator
Fortes Lyceum

Parnassia Groep

De thin clients werden kant en klaar afgeleverd, met de juiste instellingen, handzaam herpakt en voorzien van een code. Ook als Parnassia door omstandigheden laat bestelde, werd waar nodig opgeschaald om het proces te versnellen en deadlines te halen.

"Ik zit al 20 jaar in het vak, maar een dergelijke mate van flexibiliteit ben ik nog niet eerder tegengekomen."

Lex de Groot
Technisch Projectleider
Parnassia Groep