Onveilige data-situaties door gebrek aan coördinatie

Terug naar het overzicht

Onveilige data-situaties door gebrek aan coördinatie

De eindgebruikers-devices zoals laptops, tablets en telefoons die in rap tempo zijn verstrekt om thuiswerken te faciliteren, moeten bij veel bedrijven inmiddels weer worden ingeleverd. In de praktijk gebeurt dat niet altijd of belanden de devices ergens in een kast of uiteindelijk bij één van de kinderen thuis. Met mogelijke bedrijfsdatalekken en gerelateerde risico’s tot gevolg.

Datavernietigingsbedrijf Blancco liet eerder dit jaar onderzoek doen naar overhaaste aankopen om de eerste golven van thuiswerken op te vangen. “Daaruit bleek dat er veel meer hardware op totaal nieuwe plekken terecht is gekomen,” licht Jan-Dirk Krispijn van IT-bedrijf NEG-ITSolutions toe. Het gevaar zit hem in de staart, meent hij. “Er is veel aandacht voor de aanschaf van nieuwe devices en het daarmee tevreden houden van medewerkers geweest, maar er gaat veel minder aandacht naar het innemen of veilig afvoeren van deze devices. Het gebrek aan overzicht en controle op deze devices is een grote zorg van CIO’s en IT-managers.”

Controle terugkrijgen

Devices zijn lang niet altijd goed geregistreerd, waardoor direct veiligheidsrisico’s ontstaan. Bedrijfsdata van hardware die na gebruik wordt ingeleverd kan bijvoorbeeld gaan slingeren. “Het gebrek aan een goed gecoördineerd uitgifte- en innameproces bemoeilijkt een inzichtelijke registratie,” aldus Jan-Dirk. De controle terugkrijgen kan volgens hem door middel van Device as a Service-diensten (DaaS). “Door deze Device as a Service diensten wordt het hele proces van aanschaf tot afvoer en alles daar tussenin gecoördineerd en inzichtelijk gemaakt. We houden van elk besteld device bij wie het gebruikt. Bij inlevering registreren we dat ook, de data wordt permanent gecertificeerd verwijderd en het device maken we klaar voor her-inzet of een tweede leven, wat weer beter is voor het milieu.” Is bepaalde data niet te verwijderen? Dan zorgt NEG-ITSolutions voor verantwoorde vernietiging van het device. “Daarvoor zijn we gekwalificeerd.”

Veiligheidscertificeringen

NEG-ITSolutions verwerkt jaarlijks 600.000 datadragers volgens de strenge eisen en richtlijnen op gebied van milieu en security. Voor veiligheidscertificeringen als ISO 27001 en NEN 7510 ondergaat zij ieder jaar een stevige audit. Ook security en privacy officers van klanten voeren regelmatig audits uit om hun processen te toetsen. “Terecht,” vindt Jan-Dirk. “Als bedrijf leg je de controle en het beheer van de devices in onze handen, dan mag en moet je er zeker van kunnen zijn dat alles op security-vlak goed is geregeld. Dat hoort bij onze volwassen status in dit DaaSdomein.”

Hoogste veiligheidsklasse

Het ervaren IT-bedrijf uit Nieuwegein doet er met haar DaaS diensten alles aan om haar klanten te ontzorgen, ook wat betreft data-veiligheid. “Binnenkort verhuizen we naar een nieuw pand met de hoogste beveiligingsklasse voor bedrijven,” legt Jan-Dirk trots uit. “Zo zorgen we dat niet alleen de data en software, maar ook de hardware maximaal is beschermd.”

Meer weten over onze Device as a Service diensten en veilige dataverwijdering? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Een selectie van onze klanten
Endemol

Razendsnel inspelen op pieken en dalen in werkplekbehoefte Endemol

"Op voorraad houden, uitpakken, labelen, klaarmaken en op afroep snel plaatsen, dat doet NEG-ITSolutions allemaal. Wij krijgen geen doos te zien, hebben er geen omkijken naar."

Edwin de Bie
Infrastuctuur Manager
Endemol Nederland Mediagroep

Fortes Lyceum

Bij NEG wordt er meegedacht of het de investering waard is en of er betere/duurzamere opties beschikbaar zijn. Nieuw of refurbished. Niet alleen de prijs maar ook de service, bereikbaarheid en gunfactor tellen mee. Op al deze vlakken scoort NEG altijd erg goed.

Daarom zullen wij NEG zeker aanbevelen, we kunnen met alle vragen terecht.

Michael Ruitenbeek
ICT coördinator
Fortes Lyceum

Parnassia Groep

De thin clients werden kant en klaar afgeleverd, met de juiste instellingen, handzaam herpakt en voorzien van een code. Ook als Parnassia door omstandigheden laat bestelde, werd waar nodig opgeschaald om het proces te versnellen en deadlines te halen.

"Ik zit al 20 jaar in het vak, maar een dergelijke mate van flexibiliteit ben ik nog niet eerder tegengekomen."

Lex de Groot
Technisch Projectleider
Parnassia Groep