Aandacht voor AVG: dataverwijdering

Terug naar het overzicht

Aandacht voor AVG: dataverwijdering

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven hard gewerkt om te voldoen aan de AVG-regels. De focus ligt daarbij vaak op bedrijfsprocessen waarbij er met klantgegevens wordt gewerkt. Daarnaast krijgt ook de beveiliging van de IT-systemen veel aandacht. Maar hoe zit dat eigenlijk met de hardware die u vervangt?

Risico's bij het vervangen van hardware

Het vervangen van oude hardware levert op verschillende vlakken risico’s op. U denkt daarbij waarschijnlijk als eerste aan uw eigen bedrijfsgegevens. U moet er nu eenmaal niet aan denken dat gevoelige bedrijfsinformatie op straat belandt.

Maar ook vanuit de AVG verdient dit uw aandacht. Staan er bijvoorbeeld nog klantgegevens op deze apparatuur? Dan kunt u deze niet zomaar afvoeren zonder die gegevens te verwijderen. Lekken de gegevens via deze weg toch, dan moet u hier volgens de Meldplicht Datalekken direct melding van maken.

Zo voorkomt u datalekken

Gaat u binnenkort uw hardware vervangen? Dan is het dus belangrijk om alle data 100% veilig te verwijderen voordat u de oude hardware van de hand doet. Om er zeker van te zijn dat dit goed gebeurt zijn er verschillende gecertificeerde methodes.

Bij NEG-ITSolutions verwijderen we de data met behulp van Blancco. Deze software garandeert een 100% veilige dataverwijdering. Het gaat hierbij om data die aanwezig is op servers, maar bijvoorbeeld ook op laptops, notebooks, desktops, smartphones of losse harddisks.

En daarna?

Het verwijderen van data kan bij ons servicecentrum in Nieuwegein, maar ook bij u op locatie. Vervolgens krijgt u van elk apparaat een dataverwijderingscertificaat. Hiermee kunt u aantonen dat de data op een correcte wijze zijn verwijderd. Hier kan bijvoorbeeld bij een audit om gevraagd worden.

Wat betreft de hardware zelf zijn er daarna nog verschillende mogelijkheden. U kunt de hardware laten afvoeren, maar het is ook mogelijk om deze opnieuw in te zetten.

Het verwijderen van data met Blancco laat de harde schijf van de apparatuur namelijk intact. Dat betekent dat deze gewoon weer gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld als refurbished hardware binnen uw eigen bedrijf.

Wilt u de apparatuur laten vernietigen, dan kan dat uiteraard ook. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke wijze. Onderdelen en materialen worden dus zoveel mogelijk hergebruikt.

Meer weten over veilige dataverwijdering?

Op onze pagina over dataverwijdering leest u hoe wij veilig uw data verwijderen en desgewenst gelijk uw oude hardware opkopen. U kunt natuurlijk ook even met ons bellen voor meer informatie.

Een selectie van onze klanten
Endemol

Razendsnel inspelen op pieken en dalen in werkplekbehoefte Endemol

"Op voorraad houden, uitpakken, labelen, klaarmaken en op afroep snel plaatsen, dat doet NEG-ITSolutions allemaal. Wij krijgen geen doos te zien, hebben er geen omkijken naar."

Edwin de Bie
Infrastuctuur Manager
Endemol Nederland Mediagroep

Fortes Lyceum

Bij NEG wordt er meegedacht of het de investering waard is en of er betere/duurzamere opties beschikbaar zijn. Nieuw of refurbished. Niet alleen de prijs maar ook de service, bereikbaarheid en gunfactor tellen mee. Op al deze vlakken scoort NEG altijd erg goed.

Daarom zullen wij NEG zeker aanbevelen, we kunnen met alle vragen terecht.

Michael Ruitenbeek
ICT coördinator
Fortes Lyceum

Parnassia Groep

De thin clients werden kant en klaar afgeleverd, met de juiste instellingen, handzaam herpakt en voorzien van een code. Ook als Parnassia door omstandigheden laat bestelde, werd waar nodig opgeschaald om het proces te versnellen en deadlines te halen.

"Ik zit al 20 jaar in het vak, maar een dergelijke mate van flexibiliteit ben ik nog niet eerder tegengekomen."

Lex de Groot
Technisch Projectleider
Parnassia Groep